divendres, 25 de desembre del 2009

...Què ens diu l'autor? ... segona publicació







Us presento la segona entrega de la secció "...què ens diu l'autor?" Si en l'anterior entrada us presentava un artista, aquest espai no es podia permetre el luxe de baixar el llistó i per tant continuarem amb un altre tros d'artista.

Avui l'autor és un aventurer de la imatge; un fotògraf. Us presento a l'Edgar Dos Santos.

Nascut a Lleida el 1973‚ és llicenciat en Belles Arts en la especialitat d' Imatge per la Universitat de Barcelona. Durant aquest temps s'interessa pel reportatge gràfic i compagina els seus estudis amb la feina de fotògraf al diari Segre.

Realitza alguns reportatges com a Free-Lance fins que l'any 1997 coofunda l'Agència de Reportatges Zoom, on exerceix les funcions de fotògraf i cap de fotografia, publicant els seus treballs en diferents mitjans d'àmbit nacional.

Al 2000 deixa Zoom, tot i que continuarà colaborant de forma puntual, per dedicar-se a la docència de la fotografia artística a l’escola d’Art de Lleida i impartir tallers de fotografia documental, artística i digital.

La obra que avui us presento ens portarà a reflexionar sobre la mirada.

Segons l'autor el què ens està transmetent amb aquesta fotografia és el següent:

Es produeix alhora el que es coneix en la física quàntica com el Principi de la Incertesa de Heisenberg, no podem conèixer l’ ubicació i el moment exacte d’una partícula alhora. Si coneixem unes coordenades no podem conèixer les altres, ja que la nostra sola observació altera el seu posicionament per sensible que sigui el mecanisme emprat. Amb el paisatge, concepte eminentment cultural que esdevé visible i real a partir de la seva observació (i la seva assimilació cultural), la nostra observació ja fa alterar la puresa de l’espai per la nostra presència física. Al mateix temps pel nostre bagatge cultural li assignem un valor cultural i una representació mental determinada i no som capaços de veure la realitat “objectiva” d’aquell espai. La nostra presència altera el lloc i la sola observació el categoritza en un valor determinat.

Segons un inexpert en la matèria com jo, crec que, en altres paraules l'autor ens esta dient que la cultura (aprenentatge) condiciona la nostra mirada. En agradi o no som uns manipuladors en tota regla. El nostre vagatge, creences, estereotips... condicionen la nostra percepció d'un element tan natural com és la natura.

Jo particularment quan veig aquesta fotografia sento protecció, sento caliu, seguretat...potser també degut a la percepció inconscient que faig de la llum. El món on visc m'ha ensenyat que la llum és sinònim de bonança, la foscor tot el contrari. Veig la part il·luminada, com un oasis en la immensitat del bosc, just el lloc en que voldria estar si n'hagués de triar un d'aquest paisatge. La molsa i el liquen amb els seus tons verds em transmeten un lloc acollidor, un lloc agradable.
He de dir que aquesta fotografia que us presento de l'Edgar, forma part d'una col·lecció de fotografies on la temàtica gira sobre un mateix eix, el que hem comentat abans sobre com la nostra presència altera la nostra percepció d'un lloc. Explico tot això degut a que per poder entendre millor aquesta obra, ens cal saber que per plasmar aquesta idea, en les altres fotografies de la col·lecció podem veure els focos dins el bosc. De fet la llum que veiem en aquesta fotografia també prové d'un focus, i el focus en certa manera és aquesta alteració que estem fent d'allò que veiem.

En aquests moments la web de l'Edgar Dos Santos està sent remodelada, a mitjans de gener ja estarà disponible, tot i així si voleu podeu clicar al següent enllaç que us portarà al projecte "Pirineus art i ecologia", on podreu veure algunes de les seves obres.

http://www.pirineusartiecologia.org/?page_id=36

També si us ve de gust dir quelcom a l'autor ja ho sabeu, sou més que benvinguts a fer-ho.

edgar_dossantos@yahoo.es

Bé fins l'any que ve, que continuarem (o no) amb més entregues de "...què ens diu l'autor?"

Bones festes a tots!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada